WET JY DAAR IS VERSKILLENDE Tipes ASMA?

As u asma-behandeling nie vir u werk nie, kan dit wees omdat u 'n ander soort asma het.

Hieronder vind u gereedskap om 'n gesprek met u dokter oor asma te begin. U dokter kan u dalk help om u toestand beter te bestuur en u lewe te lei sonder dat asma u bepaal.

OM U TE HELP DEFINIEER U ASMA

Hierdie nuwe kontrolelys is ontwikkel deur 'n internasionale span pasiënte, voorspraakgroepe en kundiges as deel van 'n inisiatief onder leiding van GAAPP. Dit kan u help om die tekens op te spoor dat u nodig het om met u dokter oor asma te gesels. As enige van die 'duidelike' (rooi) tekens op u van toepassing is, moet u u dokter besoek wat u na 'n spesialis kan verwys. 'N Spesialis sal in staat wees om te kyk of u 'n ander soort asma het, en raad gee oor wat u verder moet doen. As sommige van die 'betreffende' (geel) tekens op u van toepassing is, of as u bekommerd is oor die impak van asma op u lewe, praat dan met u dokter tydens u volgende afspraak of asma-ondersoek.

Om hierdie interaktiewe kontrolelys te gebruik, moet u die vakkie kies vir enige teken wat op u van toepassing is en dan u eie persoonlike eksemplaar hieronder aflaai.

DUIDELIKE TEKENS

 • Ek besoek gereeld die nooddienste of het in die hospitaal gebly
 • Ek is dikwels weens asma by die werk of skool afwesig
 • Ek voel dikwels asof niks my simptome help nie
 • Ek voel dikwels dat asma my lewe beheer
 • Ek is bang om aan asma te sterf
 • My siekte is onvoorspelbaar met gereelde asma-aanvalle (opvlam)
 • Ek het simptome wat nooit verdwyn nie
 • Ek het in 12 maande twee of meer stelle steroïedtablette gehad
 • Ek gebruik my verligter / reddingsmedikasie meer as twee keer per week, al neem ek my beheerderinhalator (s) en tablette
 • Ek gebruik gereeld verstuivers om my simptome te verlig

BETREFFENDE TEKENS

 • Ek kan nie die dinge doen wat ek wil doen soos oefening of huishoudelike take nie
 • Ek het dikwels hulp van iemand nodig om my daaglikse aktiwiteite, soos kook of wasgoed, te doen
 • Asma plaas 'n spanning op my verhoudings
 • Ek word gereeld gedwing om ongewenste veranderinge in my daaglikse lewe aan te bring
 • Ek voel dikwels depressief of angstig weens asma
 • Ek voel dikwels geïsoleerd en alleen
 • Ek voel dikwels dat ek 'n swaar gewig op my bors het
 • My hoes steur my normale aktiwiteite dikwels in
 • My simptome hou my snags wakker
 • Ek kan nie na bo loop sonder om kortasem te raak nie
 • Ek vergeet om my beheerder-inhalers te neem
 • Ek is bang vir die newe-effekte van my asma-medisyne

LAAI U KONTROLELYS AF

Om u te help om 'n gesprek met u dokter te begin, laai hierdie kontrolelys af om na u afspraak te neem.

ONDERSTEUNING EN ADVIES VIR ASMA

Ons het die ernstige asma-gemeenskap gevra om hul ervarings met die toestand te deel sodat ons 'n gids kan skep om ander te help. Die gids bevat hul gedagtes, gevoelens, praktiese wenke en advies, tesame met artikels van ernstige asmaspesialiste.

LEEF LEWE SONDER PERKE

Moenie in stilte ly nie. As u asma nie goed werk nie, kan dit wees omdat u 'n ander toestand het. Deur bloot met u dokter te praat, kan u die kans gee om u lewe weer op dreef te kry.

Hierdie nuwe kontrolelys is ontwikkel deur 'n internasionale span pasiënte, voorspraakgroepe en asma-kundiges as deel van 'n inisiatief onder leiding van GAAPP. Dit kan u help om die tekens op te spoor dat u met u dokter oor asma moet gesels.

Definieer u asma word gelei en gekoördineer deur Global Allergy and Airways Patient Platform (GAAPP) in vennootskap met hul lidorganisasies. Die veldtog word ondersteun deur GSK via onafhanklike kommunikasie-agentskapsondersteuning en 'n opvoedingstoelaag.